Biografens historie
Haarby Biografs historie
Marie Louise Pedersen - Haarby Lokalhistoriske Forening
Haarby biograf, oprindelig med 150 stole, byggedes i 1922 af Hans Bøgner, som først drev den alene, senere sammen med sin kone nr. 2, Martha. Mange haarbyborgere vil mindes fru Bøgners 'regime' - der skulle være ro og orden i salen og syndere blev forvist fra biografen. Baggrundsmusik til stumfilmene leveredes på harmonika af en eneboer fra Strandby ved navn Kjølby, som sad bag scenetæppet.
Den oprindelige bygning brændte i 1947 og kun murene stod tilbage. Ved genopbygningen etableredes foyer og 1. sal i en nybygning foran salen, så bygningen fik sit nuværende udseende.
Før Hans Bøgner døde i 1963 var Cinemascope blevet installeret og biografen solgt til Viggo og Carmen Jørgensen. Da Viggo, som den sidste af de to døde i 1980, købtes biografen via anparter af et antal Haarby virksomheder og borgere. Driften blev i de følgende år varetaget af skiftende, lønnede bestyrere.
I 1981 opstod der igen brand i biografen forårsaget af en kortslutnning i et panel under operatørrummet. Skaden begrænsedes til salen, som blev genopbygget i den form, som eksisterede frem til 2013. Nye stole installeredes i 1986, nu med plads til 114 personer.
I 1997 råbtes der vagt i gevær: Haarby Bio var på vej mod konkurs! En delvis ny bestyrelse drog konsekvensen: fremover skulle biografen drives udelukkende med frivillig arbejdskraft - alternativet var en lukning. De tidligere operatører var i de fleste tilfælde villige til at fortsætte uden løn, frivillige meldte sig til at passe billetsalget, og bestyrelsesmedlemmer m.fl. påtog sig de overordnede opgaver nødvendige for den daglige drift.
I 1998 kunne et nyt, hårdt tiltrængt lydanlæg takket være 50.000 kr i støtte fra Filminstituttet installeres og i 1999 - igen med hjælp udefra - kunne den gamle filmmaskine udskiftes og teleslynge oprettes. Haarby Bio var nu teknisk set helt på højde med andre biografer.
I 2011 truede digitaliseringen - bliv digital eller dø! I retrospekt er det ironisk at kunne konstatere, at netop den frygtede digitalisering blev biografens redning. Takket være effektiv fondssøgning lykkedes det at skaffe midlerne og efter nytåret 2011/12 genåbnedes Haarby Bio til en ny æra, som i sommeren 2013 yderligere kunne suppleres med en total renovering af sal, nu med 75 magelige stole på skrånende gulv, foyer med kiosk og handicaptoilet samt udvidet repertoire med hyppigere, nye film til glæde for Haarby og omegn.
Næste milepæl i historien må blive i 2022, hvor 100 år med egen biograf i Haarby kan fejres!